Ohjeistus oppilaan poissaolojen seurannasta

Lestin koulu

Ohjeistus oppilaan poissaolojen seurannasta

Huoltajan tehtävä:

1.      Mikäli oppilaalla on tiedossa poissaoloja koulupäivän aikana, niistä tulee ilmoittaa luokanopettajalle tai -ohjaajalle Wilmassa tai tekstiviestillä. Hammaslääkäriin menoista tulisi myös ilmoittaa etukäteen opettajalle.

2.      Huoltaja kysyy luvan 1-3 päivän poissaoloihin luokanopettajalta tai –ohjaajalta Wilmassa tai kysymällä suoraan opettajalta..

3.      Yli 3 päivän poissaoloista lupa kysytään rehtorilta Wilma-viestillä.

4.      Opettaja merkitsee Wilmaan oppilaan poissaolon, jonka huoltaja kuittaa ja merkitsee syyn poissaoloon, mikäli poissaolo on selvittämätön.

5.      Koulusta tai tunnilta myöhästymiset merkitään myös Wilmaan huoltajalle tiedoksi.

 

Koulupäivän aikana poissaolot tunnilta:

Koulupäivän aikana koulukuraattorille, -psykologille tai terveydenhoitajalle tapahtuvista käynneistä olisi hyvä oppilaan ilmoittaa sille opettajalle, jonka tunnilta hän on pois. Tällöin opettaja ei merkitse oppilaan poissaoloa Wilmaan.

Oppilaan poissaoloja seurataan ja on tärkeää, että huoltaja on yhteydessä opettajaan tai rehtoriin, mikäli oppilaalla on tiedossa säännöllisiä poissaoloja.  Sisäilmaongelmien takia tunteja pidetään myös kirjastossa, jolloin oppilaat liikkuvat päivän aikana monessa rakennuksessa. Tällä ohjeistuksella pyrimme siihen, että oppilaan turvallinen koulupäivä olisi taattu ja tiedämme missä oppilas päivän aikana on.

Oppilashuollon tuki runsaiden poissaolojen takia

Hyvä yhteistyö aikuisten kesken tukee oppilaan hyvinvointia ja kasvua.  Pitkään koulusta poissaoleva lapsi/nuori tarvitsee koko kouluyhteisön tuen. Hänelle tulee antaa mahdollisuus tulla kuulluksi ja tuntea olevansa tärkeä osa koko kouluyhteisöä. Runsaat poissaolot hankaloittavat opiskelua, vaikuttavat oppilaan kaverisuhteisiin ja pahimmillaan lisäävät syrjäytymisen riskiä. Ensisijaisesti poissaolojen selvittäminen on huoltajien vastuulla.

Koulun tehtävänä on seurata oppilaan poissaoloja ja poissaoloihin on tartuttava mahdollisimman nopeasti. Poissaoloista opettaja/luokanohjaaja keskustelee ensiksi oppilaan kanssa ja kuuntelee oppilaan näkemyksen omasta tilanteestaan. Lisäksi hän on yhteydessä kotiin pyytäen selvitystä tilanteesta ja kodin kanssa sovitaan seurannasta. Opettaja voi konsultoida oppilashuollon henkilökuntaa vanhempien suostumuksella tai tarvittaessa nimettömästi. Tilanteen jatkuessa opettaja on velvollinen kertomaan jatkotoimenpiteistä.

Jatkotoimet:

Jos poissaoloja kertyy lukuvuoden aikana yht. 60h

·     Opettaja ottaa yhteyttä huoltajaan, kun huoli herää tai viimeistään kun poissaoloja on kertynyt 60 tuntia. Sen jälkeen hän ilmoittaa asiasta kuraattorille tai terveydenhoitajalle. Mikäli aineenopettajalla herää huoli oppilaan poissaoloista, eli poissaoloja on säännöllisesti samalta tunnilta 10 tuntia, ottaa aineenopettaja yhteyttä huoltajaan ja kertoo ottavansa yhteyttä kuraattoriin tai terveydenhoitajaan.

HUOM!  Mikäli poissaolot johtuvat lomamatkoista, harrastuksiin liittyvistä matkoista tai harjoitusleireistä tai kyseessä on selkeä sairauspoissaolo, opettajan tulee olla yhteydessä oppilaaseen ja tämän huoltajiin ja tarkistaa, onko oppilas kyennyt etenemään kouluaineissa poissaoloista huolimatta vai tarvitaanko yhteistä tapaamista koulunkäynnin tukemiseksi.

o   tapaamisessa selvitetään tilanne ja laaditaan suunnitelma oppilaan säännöllisen koulunkäynnin turvaamiseksi.

o   sovitaan seurantapalaveri noin 1kk:n päähän

Toimintasuunnitelma, mikäli poissaolot jatkuvat

·         Mikäli koulunkäynnin tukemisen suunnitelmassa olevat toimenpiteet eivät riitä, luokanopettaja, -ohjaaja tai koulukuraattori kokoaa oppilaan ja huoltajan kirjallisella suostumuksella moniammatillisen yksilökohtaisen opiskeluhuollon palaverin. Näin menetellään myös, jos opiskelijan luvattomat poissaolot ylittävät 30 tuntia.

o  Yksilökohtaisessa opiskeluhuollon palaverissa sovitaan tapauskohtaisesti poissaolojen syyn varmistaminen jatkossa esim. lääkärintodistuksella. Samoin myös sovitaan, kuinka puuttuvat suoritukset korvataan, mikäli sitä ei ole aiemmin sovittu. Tarvittaessa suunnitellaan erityisiä opetusjärjestelyitä, mikäli ne ovat perustellusti tarpeen ja oppilaan edun mukaisia.  

Jos luvattomat poissaolot jatkuvat opiskeluhuoltopalaverin jälkeen ja tukitoimista huolimatta, tehdään oppilaasta lastensuojeluilmoitus.

Huoltajat eivät voi kuitenkaan kieltää asiantuntijaryhmän kokoontumisia, mikäli oppilas haluaa tukea. Jos lupia ei saada oppilaalta eikä huoltajilta, mutta huoli on tarpeeksi suuri ja vakava, opettajilla on virkavelvollisuus kääntyä asiassa lastensuojelun puoleen.

Kirjaaminen:

Kun opettaja ottaa yhteyttä oppilaan poissaolojen takia kuraattoriin tai terveydenhoitajaan, hän kirjaa asian Wilmaan huoltajalle tiedoksi. Myös muut tukitoimet ja yhteydenotot kirjataan Wilmaan.